[Fellowship-Slovenia] Fwd: TV Tednik 1294 - VLOMILCI (predlog teksta)

Andrej Kositer andrej.kositer at agenda.si
Thu Jul 29 08:54:31 UTC 2010



Zdravo, 




moj predlog popravkov in dopolnil, 




1. navezava na primer „FBI v Sloveniji“ 

2. izogib terminu „žargon“, ki hitro velja za nekaj pogovornega, manj utemeljenega in pravilnega 

3. vključitev inovativnosti in znanja 

4. ne preveč povezovat hekerjev in OKPO (pardon, proste programske opreme) ker bo prej to vrglo slabo luč na prosto prog. Opremo in ne dobre na „hekerje“ :) 

5. navedba slovenskega slovarja informatike 

6. primerjava s kemiki in zastrupljevalci :) 





Spoštovani, 



v zadnjih tednih se je v povezavi z novico o akciji FBI proti spletnemu kriminalu, ki je rezultirala z aretacijami mariborskega študenta v Sloveniji, v medijih večkrat pojavila beseda „heker“ in sicer v napačnem kontekstu ter uporabljena na napačen način. Ker se v strokovnem jeziku ta termin povsem drugače uporablja kot ga razume laična javnost, se nam zdi primerno na to opozoriti. 

Heker (ang. „hacker“) izvira iz glagola „hekanje“ (ang. „to hack“), kar je izraz, ki se je sprva prijel v 60ih letih prejšnjega stoletja na MIT[] in pomeni na samosvoj način reševanja tehničnega problema. V računalniškem žargonu se še vedno uporablja za na poglobljenem znanju temelječe, inovativne in izvirne modifikacije programa ali sistema na način, ki sprva ni bil predviden. 



Mnoge avtoritete na področju računalništva ter varnosti pojmujejo hekerstvo kot stanje duha, razmišljanje zunaj okovov in ustaljenih pristopov, načinov ter poskušanje premostiti ovire. V veliko primerih hekerji te veščine in inovativnost uporabijo v dobre namene in v dobro vseh, saj je tak program na voljo vsem v uporabo in nadaljnjo modifikacijo. Primeri takih prostih programov so GNU/Linux, Mozilla Firefox, Google Chrome, OpenOffice.org, ... 



Za poimenovanje kiberkriminalcev so besedo „heker“ kasneje (napačno) popularizirali mediji ter filmska industrija, zaradi česar je seveda prišlo do zmešnjave. To zmešnjavo dodatno povečuje nedorečenost prevodov in prevzemanje terminologije v slovenskem jeziku. 

Pravilnejši termin za osebo, ki kriminalno vdira v računalniške sisteme je „vdiralec“ ali „kreker“ (poslovenjeno iz ang. „Cracker“). Oseba, ki izrabijo varnostne sistem brez pooblastil in/ali uporabljajo informacijsko komunikacijsko tehnologijo (običajno računalnike, telefone ali omrežja) za vlamljanje in izvajanje nelegalnih ali kriminalnih dejavnosti – vandalizma, zlorab kreditnih kartic, kraje identitete, piratstva ali drugih tipov ilegalnih dejavnosti []. 




Takšno razliko pozna tudi slovenski slovar informatike [], ki navaja pojem „heker“ kot „tehnično dobro podkovan računalniški zanesenjak“ in pojem „kreker“ kot „kdor vdira v tuje računalniške sisteme z namenom nepooblaščeno uporabljati podatke ali programe;“. 




Zato je potrebno imenovati sedaj aktualne mariborske študente kot vdiralce ali krekerje . 


V zadnjih desetletjih je mnogo tehnoloških pridobitev tudi rezultat fenomena hekerstva — osebni računalniki, internet, prosta programska opreme — zato je napačno, da se hekerja enači s kriminalci. Podobno, kot bi kemika enačili z zastrupljevalci in morilci. 

Zavedamo se, da terminološka zmešnjava obstaja že dlje časa in ravno zato menimo, da je skrajni čas, da jo skupaj odpravimo. Zato vas lepo prosimo, da vsaj v prihodnje uporabljate pravilni izraz. 




lep pozdrav, 



Matija Šuklje, 

koordinator 
FSFE Fellowship skupina Slovenija[] 



sopodpisnice: 
(Klemen Robnik, Kiberpipa[] \n ___, ___[]\n ...) 
(Andrej Kositer, COKS [] 


-.-.- 
[] Massachusetts Institute of Technology 



[] http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28computer_security%29#Black_hat 




[] http://www.islovar.org/ 




[] FSFE Fellowship skupina Slovenija — http://wiki.fsfe.org/groups/Slovenia — je skupina podpornikov Free Software Foundation Europe ter prostega in odprto-kodnega programja nasploh, organizirano v civilno iniciativo. Zavzemamo se za prosto programje, odprte standarde in odprte formate. 
[] Kiberpipa — http://kiberpipa.org — je ____ 
[] COKS 











-- 
-- 
Andrej Kositer, CEO, www.agenda.si/Andrej_Kositer 

Predlog! Obiscite prenovljeno spletno stran www.agenda.si 

ODPRTA KODA IN LINUX 
STORITVE : POSLOVNE RESITVE : UPRAVLJANJE IT : INFRASTRUKTURA IT : IZOBRAZEVANJE : PROGRAMSKA OPREMA 

Visit our updated web page at www.agenda.si 

OPEN SOURCE AND LINUX 
SERVICES : BUSINESS SOLUTIONS : IT MANAGEMENT : IT INFRASTRUCTURE : TRAINING : SOFTWARE 


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.fsfe.org/pipermail/fsfe-si/attachments/20100729/8a51ccd0/attachment.htm>


More information about the FSFE-SI mailing list