This is very ugly . . .


Av Computer Sweden
Det var inte länge sedan missnöjet med Microsofts dyra licensuppgraderingar var ett stort samtalsämne i landets kommuner.

Öppen källkod diskuterades som ett reellt alternativ och Statskontoret likställde öppen källkod med de kommersiella produkterna. Besparingspotentialen ansågs stora.

Nu har komunerna rättat in sig i ledet igen. En landsomfattande migration pågår till Microsoft, visar Computer Swedens kartläggning.
- Flera kommuner funderar på att byta till Microsoft i Dalarna just nu. Möjligheterna med Microsofts katalogtjänst Active Directory bidrog starkt till migreringen. Vi gjorde en kalkyl för vad det skulle kosta att uppgradera Novell eller byta till Microsoft och kom fram till att Microsoft är billigare, säger Åke Nygren, it-chef i Leksands kommun.

Förklaringen är att kommunerna vill ha enhetlighet - det gör det lättare att få tag på kompetens. Dessutom är kommunerna vana vid produkterna. De ser inte tillräckligt med potential i produkter baserade på öppen källkod.

Många kommuner understryker att verksamhetssystemen är anpassade efter Microsofts plattformar.
- Även om vi inte hoppar i taket över Microsoft så framstår deras produkter som det realistiska alternativet för att uppnå den enhetlighet vi behöver. Förut var Novell ensamma på katalogtjänster men i och med Active Directory så dominerar de inte längre.

 Jag har också känslan av att Novell inte har koll på hur kommuner arbetar och att de inte är intresserade, säger Anders Henriksson, it-chef på Vännäs Kommun.

Peter Petersson från Vallentuna kommun går ännu längre:
- Novell är slut. Det finns ingen grund i företaget, säger han.

Kommunerna lämnar sin gamla Netwaremiljö och ratar de nya Linux-alternativen.
- Knorret från kommunerna finns kvar och Microsoftavtalen är fortfarande dyra men jag tror många kommuner resonerar som så att om vi ändå har ett avtal så utnyttjas det till 100 procent. Det finns för få leverantörer av öppen källkod och det är för småskaligt.

Öppen källkods främsta förtjänst hittills har varit att det fungerat som en prispress på Microsoft, säger Mats Östling, it-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting.
- Vi gjorde ett försök med Linux men det finns inte tillräckligt bra tillämpningar. Vi måste ha beprövade produkter och Linux kändes för osäkert, säger Åke Nygren på Leksands kommun.

Sedan Microsoft drog igång sin satsning på den offentliga sektorn förra året är kommunerna en primär målgrupp.
- De senaste nio månaderna har vi gjort en stor investering i personal och gått från tre till femton personer som jobbar mot kommunerna, säger Göran Olander på Microsoft Government.

Ute i kommunerna är man förvånade över Novells passivitet.
- Vi tittade på Unix, Linux, Windows och Netware och ställde en förfrågan till Novell vilka lösningar de kunde erbjuda men jag gav upp efter att ha pratat med dem ett tiotal gånger utan resultat. Microsoft svarade där-emot direkt och bjöd in oss på en presentation.Vi har kört och varit nöjda med Novells produkter.

Vad som fick oss att byta till Microsoft var att det helt enkelt var billigare, säger Erik Klang, projektledare på It-kontoret i Falun.